Dalmacija

Dalmacija

Što raditi

Dalmacija (tal. la Dalmazia, lat. Dalmatia, čakavski Dalmocija, Delmoacija, Durmacija[1]) jedan je od najstarijih regionalnih pojmova u Hrvatskoj. Prvi se put spominje osme godine prije Krista kad ju je osnovao rimski car August kao naziv za područje između Promine i Cetine koje je nastanjivalo ilirsko pleme Delmata, odnosno kao sinonim za dioIlirika, kako su širi prostor postojbine raznih ilirskih plemena nazivali Rimljani.

Iako se prostorni opseg Dalmacije u prošlosti znatno mijenjao i obuhvaćao i susjedne države Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Albaniju, taj se pojam održao od antičkog doba do danas jedino u dijelu Hrvatske. Dapače, na sjeverozapadu se još u srednjem vijeku proširio na dijelove jugoistočne antičke i ranosrednjovjekovne Liburnije. Do kraja I. svjetskog rata funkcionirala je Dalmacija kao posebna pokrajina u Austro-Ugarskoj Monarhiji i tada je uključivala na sjeverozapadu Rapsku otočnu skupinu, a na jugoistoku prostor Boke kotorske i Budve sve do Spiča.

Suvremeni pojam Dalmacije, ne kao upravni već kao vernakularni, tj. tradicionalni, odnosi se na područje od Velebita Velebita (odnosno Tribanj-Krušćice) na sjeveru doKonavala, odnosno rta Oštro na jugu, na moru uključujući otok Pag i sve istočnojadranske otoke jugoistočno od Kvarneričkih vrata.[2] Tako izdvojena cjelina identična je s donedavnim pojmom Južno hrvatsko primorje, koji je odgovarao prostoru funkcionalnog okupljanja oko splitskog makroregionalnog središta i triju regionalnih centara: Zadra,Šibenika i Dubrovnika. Suvremena regionalizacija Hrvatske, u sklopu Jadranske Hrvatske kao europske regije II. razine prepoznaje dalmatinski prostor kao prostor četiriju županija s naglašenim značenjem Splita i Zadra kao izraženih središta (nad)regionalne razine u južnom i središnjem dijelu Jadranske Hrvatske, te Šibenika i Dubrovnika kao subregionalnih središta. Posebno je značenje integrativne uloge Splita za središnji južni dalmatinski prostor te Zadra u nodalno-funkcionalnom vezivanju prostora Sjeverne Dalmacije i Like. Naime, obuhvatom Zadarske županije i dijela prostora Južne Like izmijenjene su upravno-teritorijalne okolnosti donedavnog poimanja dalmatinskog prostora u granicama Jadranske Hrvatske.

Dakle, središnje i južno hrvatsko primorje, odnosno Središnja i Južna Jadranska Hrvatska koje se najvećim dijelom poistovjećuju s pojmom Dalmacije, izduženi su primorski pojas, oko 400 km dužine i do 70 km širine u središnjem dijelu. U prostranijem sjeverozapadnom dijelu omeđen je planinskim nizovima Velebita, Dinare i Kamešnice, dok je prema jugoistoku prirodna međa manje izrazita i nalazi se u neposrednom zaobalju uskog priobalnog pojasa.

Prostire se na površini od oko 12.260 km2 ili na oko 22 % površine Hrvatske, gdje je 2011. živjelo 860.000 stanovnika ili 20 % populacije Hrvatske. Prosječna gustoća naseljenosti niža je od prosjeka za Hrvatsku – 71,5 stan./km2 (Hrvatska: 75,7 stan./km2).

Languages spokenHrvatski
Currency usedKuna (HRK)
Area (km2)12.260 km2

Kultura i povijest

Ime Dalmacija spominje se prvi put na epigrafskim spomenicima i u djelima rimskih pisaca u vrijeme rimskih osvajanja istočne obale Jadrana na prijelazu iz 1. st. pr. Kr. u 1. st. po Kr. Rimljani su Dalmacijom nazvali provinciju, dio Ilirika, koja se protezala uz istočnu obalu Jadranskog mora od rijeke Raše na sjeverozapadu do rijeke Drine na istoku i Budve na jugoistoku. U zaleđu je provincija obuhvaćala veći dio Gorske Hrvatske te današnje Bosne i Hercegovine. Stotinjak kilometara južnije od Save protezala se granica s provincijomPanonijom. Na tom su području živjeli narodi ilirskoga kulturnog kruga: Liburni, Japodi, Dalmati, Daorsi, Ardijejci, Plereji, Mezeji, Desitijati, a dijelom Autarijati i Enheleji. Nije neobično da je cijeli prostor nazvan po Dalmatima, jer su oni Rimljanima pružali najodlučniji otpor do konačne "pacifikacije" 9. god. po Kr. Na njihovom je tlu podignuta i Salona, dalmatinska metropola i jedan od najvećih gradova Rimskog Carstva. Ovako definiran zemljopisni pojam Dalmacije u starom vijeku egzistirao je do 7. st. Kada je 395. god. car Teodozije I. Veliki podijelio Rimsko Carstvo na zapadni i istočni dio Dalmacija je ostala u okvirima zapadne polovice Carstva, što će kasnije imati brojne implikacije. Stanovitu je posebnost unutar Dalmacije imala Liburnija sa središtem u Zadru, a to se ime spominje još i u vrijeme hrvatskih narodnih vladara početkom 9. stoljeća.

Apartman Diana 1

Apartman Diana 1

9. Ul Gospe od sniga, Dalmacija
Osnovne informacije · Kategorija: · Površina smještajne jedinice: 68m2 · Balkon / terasa: 15m2 · Po Više informacija
Apartman Diana 2

Apartman Diana 2

9.ul Gospe od sniga, 21 420 Bol, Dalmacija
Kapacitet: 4 Broj spavaćih soba: 1 Broj osnovnih ležajeva: 2 Broj dodatnih ležajeva: 2 Dječji kreve Više informacija
Apartman Toni

Apartman Toni

4 Splitska ul. Bol, Splitsko-dalmatinska županija, Dalmacija
Kapacitet: 2 Broj spavaćih soba: 1 Broj osnovnih ležajeva: 2 Broj dodatnih ležajeva: 0 Dječji kreve Više informacija
Apartman Villa Adria 3

Apartman Villa Adria 3

Dalmacija
Kapacitet: 2 Broj spavaćih soba: 1 Broj osnovnih ležajeva: 2 Broj dodatnih ležajeva: 0 Dječji krevet Više informacija
Apartman Villa Adria 4

Apartman Villa Adria 4

Dalmacija
Osnovne informacije · Površina smještajne jedinice: 30m2 · Balkon / terasa: 5,70m2 · Pogled na: 1/2 Više informacija
Apartman Villa LARA 6

Apartman Villa LARA 6

Dalmacija
Osnovne informacije · Površina smještajne jedinice: 30m2 · Balkon / terasa: 5m2 · Pogled na: 1/2 mor Više informacija
Hotel Adria Biograd n/m

Hotel Adria Biograd n/m

Augusta Šenoe 42 23210 Biograd n/m, Dalmacija
Cijene : dvokrevetna soba 290,00 kn po osobi (580, 00 kn soba); jednokrevetna soba 380,00 kn po osob Više informacija
HOTEL DONAT

HOTEL DONAT

Majstora Radovana 7, 23000 Zadar, Dalmacija
HOTEL DONAT ZADAR POSEBNOSTI: 240 soba Idealan za grupna putovanja Velika kongresna dvorana za održa Više informacija
Hotel Lavanda Božava

Hotel Lavanda Božava

Božava - Dugi otok, Dalmacija
Hotel je smješten u borovoj šumi uz more. Sve sobe su prostrane, klimatizirane, s balkonom i pogledo Više informacija
Hotel Maxim Božava

Hotel Maxim Božava

Božava 46, Dugi otok
Luksuzno uređen hotel smješten na samoj obali mora. Sve sobe i apartmani su prostrani, moderno uređe Više informacija
Hotel Peristil

Hotel Peristil

Poljana kraljice Jelene 5, Split, Dalmacija
Na spektakularnoj lokaciji, u srcu povijesne jezgre grada Splita, očekuje Vas prekrasan hotel Perist Više informacija
Hotel Punta Vodice

Hotel Punta Vodice

Ul. Grgura Ninskog, Vodice
Hotelski kompleks Punta nalazi se samo nekoliko metara od centra Vodica, poznatoj turističkoj destin Više informacija
Hotel Zora Primošten

Hotel Zora Primošten

Raduča B.B., 22202, Primošten
Hotel Zora smješten je 500 m od centra Primoštena i udaljen 50 m od mora. U potpunosti je renoviran Više informacija