London

London 5 dana
Cijena od:
3.395 kn
Broj dana: 5
Tip putovanja: Putovanje avionom

1. dan – SPLIT/ZAGREB – LONDON
Sastanak putnika u Zračnoj luci Zagreb 90 minuta prije polaska. Let zrakoplova Croatia Airlines na liniji OU 490 za London u 8.25 sati. Po slijetanju u 10.00 sati, odlazak autobusom do grada. Panoramski razgled znamenitosti: Kensington palace, Albert Memorial, Royal Albert Hall, Hyde Park, Marble Arch, Oxford Circus, Picadilly Square, Trafalgar Square, Downing Street, Parlament, Big Ben, Westminsterska opatija, Buckinghamska palača. Nakon smještaja u hotel odlazak na Picadilly Circus te slobodan ostatak večeri u Sohou, Covent Gardenu ili na Leicester Squareu, središtu noćnog života Londona. Povratak u hotel prema želji. Noćenje.
2. dan – LONDON
Doručak. Nastavak razgleda grada: odlazak do katedrale St Paul´s i Tower of London – najstarije kraljevske rezidencije u kojoj se čuvaju kraljevski dragulji. Kad s Tower Bridgea pogledate na desnu obalu rijeke, primijetit ćete velik broj suvremenih nebodera, od kojih su neki već postali prepoznatljivi na gradskim razglednicama. To je londonski City, sjedište burze i nekih od najvećih svjetskih kompanija. Pogled na City još je impresivniji s kupole obližnje katedrale St.Paul’s, 2. po veličini crkve na svijetu, nakon bazilike sv. Petra u Vatikanu. Preko Tower bridgea prijeći ćemo na južnu obalu Temze i nastaviti do katedrale Southwark, Tate Modern i Shakespearovog kazališta Globe i London Eye. U poslijepodnevnim satima preporučamo šetnju prekrasnim Hyde parkom koji se u još u prosincu pretvara u zemlju čudesa sa klizalištem, ledenim dvorcem, brojnim štandovima sa igračkama. Povratak u hotel prema želji. Noćenje.
3. dan – LONDON
Doručak. Odlazak javnim prijevozom do Greenwicha gdje se nalazi poznati Opservatorij kojim prolazi nulti meridijan. Najmlađima preporučamo posjet London Dungeons: svijet avanture podzemnih tamnica gdje ćete u adrenalinskim vožnjama i pričama doživjeti Jacka Trbosjeka, veliki londonski požar, odlazak na pogubljenje, vožnju u pakao (otvoreno od 10 do 16 sati) ili posjet Madamme Tussaud’s – muzeju voštanih figura. Noćenje.
4. dan – LONDON
Doručak. Slobodan dan za osobne programe: preporučamo posjet Natural History Museum -muzej sa bogatim zbirkama i virtualnim galerijama života na Zemlji od doba dinosaura do danas; u sklopu muzeja je i Darwinov centar sa zbirkom leptira i insekata (otvoreno od 10 do 17.50 sati). Najmlađima poručamo posjet Zoološkom vrtu u Regents parku (otvoreno od 10.30 do 17 sati). Nakon iscrpljujuće šetnje muzejima, predlažemo relaksaciju odlaskom u shopping nekom od trgovačkih ulica: Oxford Street, Regent Street, Carnaby street, Bond Street koje u prosincu sjaje punim sjajem tisuća svjećica i blagdanskih ukrasa ili odlazak do trgovačkog lanca Selfridges i čuvenog Harrod’sa. Noćenje.
5. dan – LONDON – ZAGREB/SPLIT
Doručak. Odjava iz hotela te transfer za zračnu luku Heathrow na let Croatia Airlines OU491 za Zagreb u 10.50 sati. Dolazak u Zagreb u 14.05 sati. Nastavak leta za Split.

 

Cijena uključuje
– prijevoz zrakoplovom prema programu
– 4 noćenja s doručkom u hotelu 3* u dvokrevetnim sobama
– transfere zračna luka – hotel – zračna luka
– razgled Londona prema programu
– pratitelja na putovanju
– jamčevinu i troškove organizacije putovanja
Cijena ne uključuje
– obavezna doplata za zrakoplovne pristojbe iz Zagreba 1.150 kn; iz Splita, Dubrovnika, Zadra, Pule 1.250 kn
– obavezna doplata za polazak iz Splita, Dubrovnika, Zadra, Pule 370 kn
– doplata za jednokrevetnu sobu 1.850 kn
Obavezne doplate po osobi
pristojbe zračnih luka iz Zagreba 1.150 kn
pristojbe zračnih luka iz Splita, Dubrovnika, Zadra, Pule 1.250 kn
Korisne informacije
K l i m a
Službeno: London je ljeti topao, a zimi prohladan, bez ekstremnih temperatura. Grad cijele godine prima podjednake količine kiše, s nešto povećanim vrijednostima u rujnu i studenome.
Neslužbeno: Vrijeme u Londonu posve je nepredvidivo. Zima može biti neobično blaga ili ljeto hladno, a kišiti može u svako doba. Najbolje se odijevati višeslojno kako bi se osigurali od promjene temperatura. Uvijek sa sobom ponesite kišobran.
R a d n o v r i j e m e
Glavne turističke zanimljivosti dostupne su svih sedam dana u tjednu.
Prodavonice rade šest dana u tjednu, no neke su otvorene i nedjeljom. Kasna večernja kupovina moguća je do oko 20h u Knightsbridgeu srijedom te u ulicama Oxford i Regent četvrtkom.
Poštanski uredi: obično pon. – pet. 9 – 17:30, subotom 9 – 12:30 h.
S h o p p i n g
Londonske prodavaonice najčešće su smještene u velikim skupinama; štedite energiju i kupujte u jednom gradskom području. Prodavonice su obično otvorene od 9:30 ili 10:00 do između 17:30 i 19:00 h.
Bond Street: ulica u kojoj su izmiješane prodavaonice modne odjeće i umjetničke galerije. Prodavaonice luksuzne robe.
Oxford Street: glavna trgovačka arterija prijestolnice. Velik izbor odjeće, podružnice svih značajnijih trgovačkih lanaca – Marks & Spencer, Selfridges, Body Shop, Gap, John Lewis…
Robna kuća Harrods u Knightsbridgeu: u ovom robnom carstvu uz 10 restorana nalazi se praktički sve što čovjek može poželjeti. Svakako pojetite, bez obzira planirate li neku kupnju!
V r i j e m e
Satovi se ravnaju prema Greenwichkom vremenu, GMT (Greenwich Mean Time), 1 sat manje u odnosu na Hrvatsku.
U k o l i k o s e g r a d o m k r e ć e t e s a m i
U vlakovima podzemne željeznice i autobusima, a posebno noću, držite se drugih ljudi.
Izbjegavajte mini taksije koji traže putnike na ulicama (neki nemaju taksimetre i nedovoljno su osigurani). Zaustavite crni taxi na kojima je uključen žuti osvjetljeni znak. Prije nego što uđete vozaču recite koje vam je odredište. Taxi može povesti do 4 putnika. Tarife su veće uvečer i vikendom. Postoji i tzv. Ladies Cab – »ženski taxi«.
M j e r e o p r e z a
Ne nosite vrijednije stvari koje Vam mogu ukrasti. Sa sobom nosite malo gotovine i držite je (kao i kreditne kartice) daleko od tuđih pogleda.
Torbu uvijek držite na oku – ne prebacujte je preko leđa i ne odlažite na pod kafića, puba ili kina. Pazite i na kapute, kišobrane i drugu kupljenu robu.
T e l e f o n z a h i t n e s l u č a j e v e
Trebate li policiju, vatrogasce ili hitnu pomoć nazovite 999 besplatno s bilo kojeg telefona. Važno je da službeniku možete reći u kojoj ste ulici i u blizini koje zgrade, križanja ili kućnog broja. Trebate ostati kraj telefona sve do dolaska tražene pomoći.

L O N D O N – M U S E U M S
S C I E N C E M U S E U M
Ovaj muzej otvoren je 1857. godine i nekada je bio dio muzeja Victoria & Albert. Najviše se približio obrazovnim ciljevima koje je zacrtao princ Albert kada je nakon Velike izložbe 1851. godine utemeljio muzeje u South Kensingtonu. Puni mu je naziv »Narodni muzej znanosti i industrije«. Na 5 etaža sa više od 60 zbirki razotkriva se priča o čovjekovoj proizvodnji, otkrićima i izumima, a sve uz pomoć čovjekovih oruđa i proizvoda, od gregorijanskih ormara do tiskraskih strojeva, lansera za satelite i čitavih zrakoplova.
Muzej je otvoren svakog dana 10:00 – 18:00 h.
Ulaz besplatan.
Exhibition Road. Tube station: South Kensington.

N A T U R A L H I S T O R Y M U S E U M
Izložbene galerije posebno se bave svijetom dinosaura, ljudskim tijelom, sisavcima, pticama, životom u moru, insektima – sve uz obilje modela i praktičnih igrica.
Muzej je otvoren pon. – sub. 10:00 – 17:50, ned. 11:00 – 17:50 h.
Ulaz besplatan.
Cromwell Road. Tube staton: South Kensington.

V I C T O R I A & A L B E R T M U S E U M
Počeo je postojati kao South Kensington Museum. Prema viziji princa Alberta u njemu su izloženi predmeti iz umjetnosti i znanosti dostupni svim ljudima kako bi ih poticali na izume i stvaralaštvo, s naglaskom na komercijalnom dizajnu i obrtu. Od otvaranja, 1857. godine, zbirka je poprimila toliko enciklopedijska i međunarodna obilježja da je to danas najveći muzej dekorativne umjetnosti na svijetu. 145 galerija s ukupno 11 km izložbenog prostora na 6 etaža.
Radno vrijeme: pon. 12:00 – 17:50; uto. – ned. 10:00-17:50 h.
Dobrovoljne donacije.
Cromwell Road. Tube station: South Kensington.

T A T E G A L L E R Y ( T A T E B R I T A I N )
Galerija Tate, otvorena 1897. god., nazvana je po prerađivaču šećera i milijunašu Henryju Tateu, koji je financirao matičnu zgradu i za nju darovao svoje viktorijanske slike. Danas se tu nalaze 2 velike nacionalne zbirke, a izložen je dio i jedne i druge: britanska umjetnost od 16. st. do približno 1900. godine i svjetska suvremena umjetnost od impresionista do današnjih dana.
Radno vrijeme: svakodnevno 10:00 – 17:50 h.
Ulaz besplatan.
Millbank. Tube station: Pimlico; Westminster.

T A T E M O D E R N
Jedna od vodećih galerija moderne umjetnosti u svijetu. Otvorena 12. svibnja 2000. u preuređenoj elektrani kraj Temze. Internacionalni izlošci moderne umjetnosti XX. i XXI. stoljeća.
Radno vrijeme: ned. – čet. 10:00 – 18:00; petak i subota 10:00 -22:00 h.
Ulaz besplatan.
Bankside. Tube station: Southwark; Blackfairs; London Bridge.

N A T I O N A L P O R T R A I T G A L L E R Y
Utemeljena 1856. god. radi prikupljanja portreta velikih i dobrih u životu Velike Britanije te poticanja drugih da takvi budu, ova sada divovska zbirka, najsveobuhvatnija je takva kolekcija na svijetu. U njoj se nalaze ulja na platnu, akvareli, karikature, siluete i fotografije.
Radno vrijeme: pon. – sub. 10:00 – 18:00; ned. 12:00 – 18:00 h.
Ulaz besplatan.
St Martin’s Place. Tube station: Leicester Square; Charing Cross.

N A T I O N A L G A L L E R Y
Utemeljena 1824. god. sa samo 38 slika. Danas ima oko 2000 djela i sva su uvijek izložena. Skica, Leonardo da Vinci; Papa Julije II., Raphael; Vjenčanje Arnolfinijevih, von Eyck; Karlo I. na konju, Von Dyck; Panov trijumf, Poussin; Le Chapeau de Paille, Rubens; Kuća od karata, Chardin; Kupačice, Cézane…
Radno vrijeme: pon. – sub. 10:00 – 18:00; ned. 14:00 – 18:00 h.
Ulaz besplatan.
Trafalgar Square. Tube station: Charing Cross; Leicester Square.

 

NOVE ZAŠTITNE MJERE U ZRAČNIM LUKAMA
UPUTSTVA ZA PUTNIKE
U svrhu zaštite od nove prijetnje tekućim eksplozivima, Europska unija (EU) uvela je nove zaštitne mjere kojima se ograničava količina tekućina koje se mogu prenijeti kroz zaštitni pregled. Ove mjere primjenjuju se na sve putnike u svim zračnim lukama EU, bez obzira na njihovo odredište.
Prilikom obavljanja zaštitnog pregleda vas i vaše prtljage, osim potrage za zabranjenim
predmetima, pregledavat će se i tekućine koje nosite sa sobom.
Nove zaštitne mjere stupaju na snagu 6. studenog 2006. godine u svim zračnim lukama u EU,Norveškoj, Islandu i Švicarskoj. Datum stupanja na snagu u Republici Hrvatskoj bit ćenaknadno objavljen.
PAKIRANJE RUČNE PRTLJAGE
U ručnoj prtljazi možete ponijeti samo ograničene količine tekućina. Te tekućine moraju biti upakirane u bočice (tube ili sl.) čiji maksimalni pojedinačni kapacitet ne prelazi 100 ml. Sve takve bočice morate zapakirati u prozirnu vrećicu ili prozirnu toaletnu torbicu koja ima višenamjenski zatvarač i čiji kapacitet ne prelazi 1 l (otprilike 20 x 20 cm), vidi sliku. Svaki putnik može ponijeti jednu takvu vrećicu.
U ZRAČNOJ LUCI
Kako bi olakšali postupak provjere, prilikom zaštitnog pregleda trebate:
– predočiti sve tekućine koje nosite
– skinuti jaknu i / ili kaput koji će biti pregledani odvojeno
– iz ručne prtljage izvaditi sve veće elektroničke naprave koje će biti pregledane odvojeno npr. Prijenosno računalo

TEKUĆINE UKLJUČUJU
– vodu i ostala pića, juhe i sirupe
– kreme, losione i ulja
– parfeme
– sprejeve
– gelove, uključujući gel za kosu i gel za tuširanje
– sadržaj doza pod tlakom, uključujući pjenu za brijanje, ostale pjene i dezodoranse
– paste, uključujući i pastu za zube
– mješavine tekućina i krutina
– maskaru
– sve ostale predmete slične konzistencije

I nadalje smijete:
– pakirati tekućine u predanu prtljagu, jasno poštujući sva pravila o sigurnom pakiranju tekućina kako bi se spriječilo njihovo razlijevanje po vašoj ili po prtljazi drugih putnika, nova ograničenja odnose se isključivo na ručnu prtljagu koju sami unosite u zrakoplov
– u vašu ručnu prtljagu pakirati tekuće lijekove koji su vam potrebni tijekom putovanja, te
dijetetske pripravke kao npr. dječju hranu, koja će se koristiti tijekom putovanja. Prilikom
obavljanja zaštitinog pregleda možete biti zamoljeni da dokažete neškodljivost takvih tekućina.
– kupovati tekućine kao npr. pića i parfeme u Duty Free dućanima nakon obavljenog zaštitnog pregleda ili u zrakoplovu. No, upozoravamo vas da ukoliko nastavljate putovanje iz neke od zračnih luka u EU, tako kupljena roba mora biti upakirana u posebne prozirne zaplombirane plastične vrećice. Ako je to slučaj, molimo vas da takve vrećice ne otvarate tijekom putovanja jer vam mogu biti oduzete tijekom zaštitnog pregleda u transfernoj zračnoj luci.

Sve gore spomenute tekućine ne ulaze u ono ograničenje koje se odnosi na jednolitrene plastične vrećice.
Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica, molimo vas da se obratite vašem zračnom prijevozniku ili putničkoj agenciji prije početka putovanja. Molimo vas da budete ljubazni i da surađujete s osobljem koje provodi zaštitne preglede, kao i s osobljem zrakoplovnih prijevoznika
Neobavezne doplate po osobi
doplata za jednokrevetnu sobu 1.850 kn

Informativne cijene ulaznica (plaćanje na licu mjesta): Madame Tussauds 33 GBP, London Eye 23 GBP , Westminster Abbey 20 GBP, St Paul’s Chatedral 18 GBP, Tower of London 24,50 GBP, British Museum, National Gallery, Science Museum, Natural History Museum i Tate Modern su besplatni.
Najmanji broj putnika: 20