Sicilija

Sicilija

Cijena od: 3.990 kn
Broj dana: 4
Tip putovanja: Putovanje avionom

 

Program putovanja:

1. dan – ZAGREB – CATANIA – SIRACUSA – CATANIA
Sastanak putnika u Zračnoj luci Zagreb 90 min. prije polaska. Direktan let posebnim zrakoplovom za Cataniju u 08.00 sati. Nakon slijetanja u 10.00 sati, slijedi vožnja do Siracuse, nekadašnje najvažnije grčke kolonije na Siciliji. Posjet arheološkom nalazištu: grčki teatar, rimski amfiteatar, Dionizijevo uho, zatim odlazak do otočića Ortigia – šetnja slikovitim ulicama do katedrale koja predstavlja jedinstven primjer arhitekture – spoj grčkog hrama božice Atene i barokne crkve. Povijesna jezgra grada se nalazi na popisu UNESCO baštine. Uživajte u šetnji gradom kojeg je Ciceron opisao kao „od svih, najveći i najljepši grčki grad“. Nastavak vožnje do obližnje Catanije, smještaj u hotel. Preporučujemo odlazak u večernju šetnju uz „lunogmare“ te čašu talijanskog vina, uživajući u raskošnom blagdanskom ozračju glavnog trga i obližnjih avenija Via Etnea i Via Crociferi. Noćenje.

2. dan – CATANIA – TAORMINA – CEFALU – PALERMO
Doručak. Odjava iz hotela, vožnje do slikovite Taormine, jednog od najljepših gradića Italije, izgrađenog na brdu Monte Tauro s kojeg se pruža fantastičan pogled na okolicu. Posjet grčko-rimskom teatru s nezaboravnim pogledom na Etnu (doplata za ulaznice). Nastavak vožnje do slikovitog gradića Cefalu na Tirenskoj obali, s brojnim arheološkim lokalitetima na kojima se vidi utjecaj grčke, rimske, bizantske i islamske kulture. Slobodno vrijeme za šetnju i „espresso“ u nekom od kafića na trgu ispred veličanstvene normanske katedrale iz 12. stoljeća. Nastavak vožnje do Palerma. Smještaj u hotel. Noćenje.

3. dan – PALERMO – MONREALE – PALERMO
Doručak. Odlazak na razgled grada: arapsko-normanska katedrala, Kraljevska Palača – bivša arapska tvrđava koja je pretvorena od strane normanskih vladara u jednu od najimpresivnijih vladarskih palača u Europi, prekrasna Cappella Palatina, maestralni Teatro Massimo, Quattro Canti – srce staroga Palerma, crkva Martorana i Piazza del Comune s fontanom “srama” (“della vergogna”). Vožnja do gradića Monreale, 7 km udaljenog od Palerma, poznatog po benediktinskom samostanu i prekrasnoj katedrali iz 12. stoljeća, ukrašenoj serijom zlatnih mozaika koji su remek-djelo bizantske umjetnosti. Poslijepodne slobodno vrijeme. Predlažemo doček Nove godine na glavnom gradskom trgu Politeama uz vatromet i glazbu, ili u nekom od lokalnih restorana (doplata). Noćenje.

4. dan – PALERMO – ETNA – CATANIA – ZAGREB
Doručak. Vožnja do Etne – najvišeg aktivnog vulkana u Europi. Cesta nas vodi crnim krajolikom kojim je nekada prolazila užarena lava. Na 100 m nadmorske visine prestaje vegetacija, te su prema vrhu vulkana samo ostaci lave i pepela. Izlet se odvija u skladu s vremenskim prilikama. Ako su povoljne autobus će doći do 1800 m/nmv do kratera Silvestri, ili će voziti naseljima u podnožju. Nastavak vožnje do zračne luke, prijava na direktan let posebnim zrakoplovom iz Catanie u 18.00 sati s dolaskom u Zagreb u 20.00 sati.

 

Cijena uključuje:
– prijevoz zrakoplovom prema programu
– transfere i razglede prema programu,
– 3 noćenja s doručkom u hotelima 3*/4* u dvokrevetnim sobama,
– pratitelja na putovanju,
– lokalne vodiče na razgledima u Palermu, Siracusi, Taormini
– jamčevinu i troškove organizacije putovanja.

Cijena ne uključuje:
– doplatu za zrakoplovne pristojbe: 850 kn (obavezna doplata kod prijave)
– doplatu za jednokrevetnu sobu: 990 kn
– doplata za novogodišnju večeru u lokalnom restoranu: 790 kn
– doplata za novogodišnju večeru u hotelu: 690 kn
– obavezna doplata na licu mjesta za Palermo 2 Eur dnevno, Cataniji 2 Eur dnevno po osobi (plaćanje na recepciji hotela)
– ulaznice (informativne cijene): Monreale Duomo 3 Eur, klaustor 6 Eur, Normanska palača i Palatinska kapela 8,5 Eur, grčko-rimski teatar u Taormini 8 Eur, arheološki lokaliteti u Siracusi 10 Eur (ulaznice se plaćaju na licu mjesta)
– nosače prtljage, napojnice i osobnu prtljagu
Obavezne doplate po osobi
– za zrakoplovne pristojbe: 850 kn

Korisne informacije:

Odjeća i obuća
Savjetujemo ponijeti sportsku i praktičnu odjeću (najbolje slojevitu), nešto odjeće pogodne za vlažno vrijeme (vjetrovka, kišobran, kape…), te udobnu sportsku obuću. NAPOMENA: prilikom odlaska na Etnu, savjetujemo ponijeti toplu odjeću i obuću zbog vrlo niske temperature i mogućeg vjetra.

Novac
EURO 1 EUR = cca 7,50 kn

Vremenska razlika: nema

Kreditne kartice
U skoro svim restoranima i trgovinama prihvaćaju se sve vrste kreditnih kartica (EC/MC, AMEX,Visa).

Trgovine
Većina trgovina radi od 08.00, ali sa obaveznom poslijepodnevnom pauzom od 12 – 16 sati. Trgovine najčešće zatvaraju već u 20.00 sati.

Restorani
Samo mali broj restorana radi cijeli dan, većina ih otvara oko 19.00 sati. Dobar riblji obrok košta cca 25 Eur. Prosječna cijena pizze je 6 Eur.

Hrana
Jede se u popularnima ‘trattorijama’ . Preporučamo sve osim »fast fooda«: ‘antipasti’ (hladna predjela od povrća, mesa ili morskih plodova), razne vrste tjestenine, riblje specijalitete i pizze.
Prosječna cijena večere u restoranu je cca 30-50 EUR.

Voda
Voda iz vodovoda je pitka, ali se preporuča voda u bocama.

Shopping
Dućani su dobro opskrbljeni svim vrstama robe. Cijene odjeće i obuće su slične kao u zapadnoj Europi.

Zabava
Ljudi se uglavnom druže u lokalima na promenadi i u restoranima. Popularne diskoteke se obično napune oko 2 sata iza ponoći.

Napojnice
Obično ih očekuju svi: nosači, konobari i sl.

Telefoniranje
Pozivni broj Iz Italije za Hrvatsku : 00385, te pozivni za grad bez 0 i broj.
Npr: 00385 1 4882500.

Mobitel
GSM roaming imaju oba hrvatska operatera.

UPOZORENJE
Iako su kategorizacije soba izvršene prema propisima, hoteli četiri zvjezdice u Italiji ponekad nisu na nivou zapadnoeuropskih hotela 4**** .

Imovina i dokumenti
Preporučamo da putovnice, kao i ostale vrijednosti, pohranite u hotelskom sefu.
Prilikom razgleda ili šetnje, treba dobro čuvati torbice i ruksake zbog opasnosti od džepara.

Viza
Nije potrebna za hrvatske državljane

Veleposlanstvo RH u Italiji
Kraljević Drago, veleposlanik
Tel: 0039 06 3630 7650, 3630 7300, 3630 7704, konz. 3630 4630
Fax: 0039 06 3630 3405, konz. 3630 3269
Via Luigi Bodio 74/76
00191 Roma
vrhrim@mvp.hr
ambasciata.croatia.roma@mvp.hr

Hotline: 0039 33 5625 0586

Uredovno vrijeme Veleposlanstva:
ponedjeljak-petak 8.30 – 16.30 sati

Uredovno vrijeme Konzularnog odjela Veleposlanstva: (za stranke)
ponedjeljak, utorak, četvrtak i petak 10.00-13.00 sati
utorak i četvrtak 13.00 -15.00 sati

NOVE ZAŠTITNE MJERE U ZRAČNIM LUKAMA
Uputstva za putnike:
U svrhu zaštite od nove prijetnje tekućim eksplozivima, Europska unija (EU) uvela je nove zaštitne mjere kojima se ograničava količina tekućina koje se mogu prenijeti kroz zaštitni pregled. Ove mjere primjenjuju se na sve putnike u svim zračnim lukama EU, bez obzira na njihovo odredište.
Prilikom obavljanja zaštitnog pregleda vas i vaše prtljage, osim potrage za zabranjenim predmetima, pregledavat će se i tekućine koje nosite sa sobom.
Nove zaštitne mjere stupaju na snagu 6. studenog 2006. godine u svim zračnim lukama u EU, Norveškoj, Islandu i Švicarskoj.

Pakiranje ručne prtljage
U ručnoj prtljazi možete ponijeti samo ograničene količine tekućina. Te tekućine moraju biti upakirane u bočice (tube ili sl.) čiji maksimalni pojedinačni kapacitet ne prelazi 100 ml. Sve takve bočice morate zapakirati u prozirnu vrećicu ili prozirnu toaletnu torbicu koja ima višenamjenski zatvarač i čiji kapacitet ne prelazi 1 l (otprilike 20 x 20 cm). Svaki putnik može ponijeti jednu takvu vrećicu.

U zračnoj luci:
Kako bi olakšali postupak provjere, prilikom zaštitnog pregleda trebate:
– predočiti sve tekućine koje nosite
– skinuti jaknu i / ili kaput koji će biti pregledani odvojeno
– iz ručne prtljage izvaditi sve veće elektroničke naprave koje će biti pregledane odvojeno npr. Prijenosno računalo

Tekućine uključuju:
– vodu i ostala pića, juhe i sirupe
– kreme, losione i ulja
– parfeme
– sprejeve
– gelove, uključujući gel za kosu i gel za tuširanje
– sadržaj doza pod tlakom, uključujući pjenu za brijanje, ostale pjene i dezodoranse
– paste, uključujući i pastu za zube
– mješavine tekućina i krutina
– maskaru
– sve ostale predmete slične konzistencije

I nadalje smijete:
– pakirati tekućine u predanu prtljagu, jasno poštujući sva pravila o sigurnom pakiranju tekućina kako bi se spriječilo njihovo razlijevanje po vašoj ili po prtljazi drugih putnika, nova ograničenja odnose se isključivo na ručnu prtljagu koju sami unosite u zrakoplov.
– u vašu ručnu prtljagu pakirati tekuće lijekove koji su vam potrebni tijekom putovanja, te dijetetske pripravke kao npr. dječju hranu, koja će se koristiti tijekom putovanja. Prilikom obavljanja zaštitnog pregleda možete biti zamoljeni da dokažete neškodljivost takvih tekućina.
– kupovati tekućine kao npr. pića i parfeme u Duty Free dućanima nakon obavljenog zaštitnog pregleda ili u zrakoplovu. No, upozoravamo vas da ukoliko nastavljate putovanje iz neke od zračnih luka u EU, tako kupljena roba mora biti upakirana u posebne prozirne zaplombirane plastične vrećice. Ako je to slučaj, molimo vas da takve vrećice ne otvarate tijekom putovanja jer vam mogu biti oduzete tijekom zaštitnog pregleda u transfernoj zračnoj luci.

Sve gore spomenute tekućine ne ulaze u ono ograničenje koje se odnosi na jednolitrene plastične vrećice.
Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica, molimo vas da se obratite vašem zračnom prijevozniku ili putničkoj agenciji prije početka putovanja. Molimo vas da budete ljubazni i da surađujete s osobljem koje provodi zaštitne preglede, kao i s osobljem zrakoplovnih prijevoznika.
Neobavezne doplate po osobi
– jednokrevetna soba: 990 kn
– novogodišnja večera u lokalnom restoranu: 790 kn
– novogodišnja večera u hotelu: 690 kn

Važne napomene
– doplata za boravišnu pristojbu u Palermu 2 Eur dnevno; Cataniji 2 Eur dnevno po osobi (plaćanje na recepciji hotela)

Ulaznice (informativne cijene): Monreale Duomo 3 Eur (obavezna doplata), klaustor 6 Eur, Normanska palača i Palatinska kapela 8,50 Eur, grčko-rimski teatar u Taormini 8 Eur, arheološki lokaliteti u Siracusi 10 Eur (ulaznice se plaćaju na licu mjesta); nosače prtljage, napojnice i osobnu potrošnju.
Najmanji broj putnika: 40